OneWelcome_Cirkel edit_2_LR

van Digitaal Paspoort naar eHerkenning: een nieuwe zakelijke inlog bij verzekeraars

Nederlandse verzekeraars zijn overgestapt op een andere inlogmethode voor zakelijke gebruikers. Het Digitaal Paspoort is niet betrouwbaar genoeg en wordt daarom vervangen door eHerkenning. Wat is eHerkenning en wat zijn de voordelen?

Wat is eHerkenning?
eHerkenning is een methode om je online te identificeren bij bedrijven en vertrouwelijke gegevens veilig uit te wisselen. In eerste instantie is het bedoeld voor bedrijven die bij de overheid inloggen. Het staat onder toezicht van de overheid en is vergelijkbaar met DigiD, de inlogmethode die iedere Nederlander gebruikt om in te loggen bij de overheid (bijvoorbeeld bij de Belastingdienst) en de zorgverzekeraar.

Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen eHerkenning en DigiD:

  • eHerkenning is een inlogmethode voor ondernemers en bedrijven;
  • eHerkenning mag breder gebruikt worden dan alleen voor overheidsdiensten en specifiek aangewezen organisaties. Ook in het private domein wordt eHerkenning steeds meer gebruikt;
  • eHerkenning heeft een robuustere infrastructuur. Dit komt doordat meerdere deelnemers aan het systeem meedoen. Dat maakt de dienstverlening stabieler en voorkomt dat het hele systeem niet meer werkt als op één plek iets verkeerd mocht gaan.

Hoe werkt eHerkenning?
Om met eHerkenning in te loggen krijgt een specifieke gebruiker binnen een organisatie de juiste machtiging om van een beschikbare dienst gebruik te maken.

Veel Nederlandse bedrijven hebben al medewerkers die eHerkenning gebruiken, bijvoorbeeld om zaken te doen met de Belastingdienst, het UWV, gemeenten, de Nederlandsche Bank of andere instanties die hun diensten met eHerkenning beveiligen. Voor veel organisaties is eHerkenning dus niet nieuw; het is één inlogmiddel dat ze bij meerdere dienstverleners kunnen gebruiken om in te loggen.

Voordelen van eHerkenning voor verzekeraars
Digitalisering gaat ook in de verzekeringsbranche snel. Papieren polissen verdwijnen en klanten kunnen steeds meer zaken online regelen. Ook voor zakelijke klanten verandert er veel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk digitaal collectiviteitsafspraken met diverse werkgevers te maken. Tussenpersonen maken steeds vaker gebruik van partnerportalen. In deze zakelijke communicatie kan eHerkenning een belangrijke rol spelen. Een aantal voordelen op een rij: 

  • De meeste werkgevers en partners maken al gebruik van eHerkenning. Zelfs kleine ondernemers die bijvoorbeeld een vergunning of subsidie aanvragen gebruiken het al. Voor elk proces waarbij sprake is van een digitale interactie tussen bedrijven kan authenticatie met eHerkenning gebruikt worden.
  • De middelen worden uitgegeven door een onafhankelijke partij. Die staat los van de dienstverleners. Identificatie gebeurt dus onafhankelijk en de betrouwbaarheid is hoog. Organisaties bepalen zelf wie namens hen bij welke dienst mag inloggen. Het levert de verzekeraar geen extra administratieve werkdruk op.

Wilt u meer informatie over eHerkenning voor verzekeraars, neem dan contact met ons op via eherkenning@onewelcome.com.

one solution: a million possibilities

simple and secure access to online services for European organisations